220px-Knie_mr

Magnetna rezonanca kolena

Verovatno ste mnogo puta čuli da ljudi kažu da je koleno nezgodnije čak i od kuka. Ukoliko trpite određene hronične bolove u kolenima, lekar će vam savetovati da uradite pregled MRI, odnosno magnetnu rezonancu.

Radi se o veoma superiornoj i izuzetno moćnoj i preciznoj dijagnostičkoj metodi, koja će pružiti uvid u stanje unutar organa i struktura organa. Na taj način, lekar može da zaviri u vaša kolena, što kao posledicu ima predlog najadekvatnijeg načina lečenja.

Magnetna rezonanca kolena će pokazati sva oštećenja i anomalije koje se nalaze unutar kolena i njegovih mekih tkiva, ligamenata, tetiva i sl.

Pregled traje relativno kratko, od petnaest do dvadeset minuta. MRI je bezopasan, neinvazivan postupak, gde nema štetnih zračenja. Jedina neprijatnost je buka koju stvara aparat, odnosno jak i pulsirajući zvuk. Ipak, ovaj zvuk je podnošljiv, a kao što smo naveli, pregled će brzo biti završen.

Potrebno je da sve vreme budete sasvim nepomični, kako bi se na kraju dobila što jasnija slika vaših kolena

20171028_182916

Kardiologija

Kardiološki pregled je bezbolan, nije potrebna nikakva priprema, ne koriste se nikakvi invazivni instrumenti (uobičajeno se koristi stetoskop, tenziometar, EKG aparat). Traje prosečno oko 20-30 minuta a po potrebi i duže.

Kardiološki pregled obuhvata:

 1. Anamnezu odnosno uzimanje podataka o postojećim tegobama i smetnjama.
 2. Ličnu i porodičnu anamnezu, odnosno podatke o prethodnim bolestima i detekciju faktora rizika od vaskularnih, endokrinih, neuroloških, nefroloških i drugih faktora rizika kod bolesnika i krvnih srodnika).
 3. Kardiološki pregled (status)
 4. Završno mišljenje i određivanje terapije
 5. Dopunske dijagnostičke procedure

1. Tegobe koje se javljaju naglo ili postepeno i zahtevaju da se obavi kardiološki pregled su neke od sledećih: bol u sredogruđu, gušenje, lupanje i preskakanje srca, glavobolja, vrtoglavice, otoci potkolenica, zamor, mučnina, opšta slabost, promene u vidu, krvarenje iz nosa i dr.

2. Deo kardiološkog pregleda (statusa) je uzimanje podataka o prethodnim bolestima kao i podaci o bolestima u porodici i kod krvnih srodnika zbog postojanja eventualno naslednih oboljenja.

3. Kardiološki pregled obuhvata: opšti pregled (stav, visina, telesna težina, simetričnost građe tela, muskulatura, koža i potkožno tkivo, telesna temperatura, disanje, psihičko stanje); pregled glave (oblik, kosmatost, oči, nos, usta) i vrata (pokretljivost, stanje štitaste žlezde, stanje vena na vratu, pulsacije: arterijske i venske); pregled grudnog koša i pluća (simetričnost i oblik grudnog koša, respiratorna pokretljivost hemitoraksa, zvuk pluća, tip disanja, pojava patološkog disajnog šuma, pojava propratnih šumova); pregled srca i krvnih sudova (ritam srčanih kontrakcija, srčanih tonova, galopa, nalaz šumova: vreme javljanja, karakter, pravci propagacije, što nas usmerava ka daljoj dijagnostici); pregled abdomena: položaj tbušnog zida, osetljivost, prisustvo slobodne tečnosti, šumova abdominalne aorte, stanje jetre i slezine, osetljivost bubrega; pregled ekstremiteta: deformiteti, otoci, varikoziteti.

4. Na osnovu rezultata kardiološkog pregleda donosi se odluka o daljnim dijagnostičkim postupcima u cilju postavljanja tačne dijagnoze i određivanja odgovarajuće terapije.

5. Dijagnostičke procedure koje se mogu obuhvatiti: određivanje laboratorijske analize (osnovne bioh. analize krvi; analize za nekrozumiokarda-Troponin, Mioglobin, CK-MB, CK; analize za srčanu insuficijenciju-proBNP, BNP; analize za tromboemboliju pluća-D-dimer; hormoni štitaste žlezde), Rtg srca i pluća, ehokardiografija, 24 h EKG holter monitoring, 24 h ambulatorni monitoring krvnog pritiska, test fizičkog opterećenja-ergometrija, STRES ehokardiografija, MSCT angiografija krvnih sudova srca i pluća, pregled oftalmologa, neurologa, endokrinologa, nefrologa, vaskularnog hirurga, dijetetičara i dr.

EHOKARDIOGRAFIJA

Ehokardiografskip regled spada u grupu tzv. neinvanzivnih metoda, koja pored poznavanja anatomskih struktura srca zahteva i odredjeno iskustvo, pa i veštinu upri usmeravanju ultrazvučnog snopa, odnosno sonde prema odredjenim strukturama srca ili krvnog suda.

Naime, ako ultrazvučni snop na svom putu prema srcu naiđe na drugo tkivo/kost, pluća/ slika postaje nejasna. Zbog toga se koriste odredjena mesta/“prozori“/ na grudnom košu sa kojih se ultrazvučni snop može usmeriti prema srcu. Pregled se izvodi posebnom sondom koja se prislanja i pokreće preko prednjeg zida grudnog koša, te se ova metoda stručno zove transtorakalni ultrazvuk srca.

Metoda je neinvanzivna, bezbolna, pre pregleda nije potrebna posebna priprema, nema štetnih dejstava i može se primenjivati u najranijoj životnoj dobi.

Ehokardiografijom se mogu otkriti mnogobrojni patološkoanatomski i funkcionalni poremećaji koji se drugim metodama mogu prevideti ili tek naslutiti.

Ehokardiografija ima osobiti značaj u praćenju evolucije mnogih bolesti i efekata primenjene terapije, ali i kod donošenja pravovremene odluke o hirurškom lečenju odredjenih bolesti srca u oceni fizičke sposobnosti , odnosno fizičke aktivnosti bolesnika u pojedinim obolenjima KVS.

Ultrazvučnim pregledom srca određuju se:

 • Dimenzije srčanih šupljina/pretkomora, komora, debljina srčanog mišića, dimezije aorte/,
 • Snaga srčanog mišića/ejekciona frakcija-stanje istisne fukcije srca, segmentni kontraktilitetet srčanog mišića/,
 • valvule –procenjuju se izgled i funkcija valvula,
 • pregrade izmedju komora i pretkomora,
 • stanje srčane ovojnice-srčane kese/perikarda/,
 • eventualno prisustvo neželjenih tvorbi unutar srčanih šupljina: trombi, tumori srca.

Velike su mogućnosti ehokardiografije u sledećim stanjima:

 1. Primarne kardiomiopatije-bolesti srčanog mišića/dilatati. hipertrofične, restr. i infiltrativne/,
 2. Bolesti srčanih zalisataka: stenoze, prolapsi, regurgitacije,
 3. Urodjene srčane mane: ASD, VSD, Tetralogia i Pentalogia Fallot/,
 4. Intrakardijalne promene/tumori i ciste perikarda i srčanog mišića/.

24 h AMBULATORNI MONITORING KRVNOG PRITISKA (AMKP)

Merenje krvnog pritiksa čini sastavni deo ispitivanja kardiovaskularnog sistema. Izvodi se savremenim aparatima koji obezebeđuju podatke o 24-časovnom prosečnom krvnom pritisku, kao i srednjim vrednostima tokom ograničenih vremenskih perioda, kao što su dan, noć ili jutro.

24 h ambulatorno merenje krvnog pritiska treba sprovesti u sledećim slučajevima:

 1. Značajne promene kliničkog krvnog pritiksa nađene tokom istog ili različitog perioda
 2. Visok klinički krvni pritisak izmeren kod osoba sa inače niskim ukupnim kardiovaskularnim rizikom
 3. Značajno odstupanje između vrednosti krvnog pritiska kliničkog i kućnog merenja
 4. Sumnja u rezistentnost na terapiju
 5. Sumnja na hipotenzivne epizode, posebno kod starijih i dijabetičara
 6. Povećan klinički krvni pritisak kod trudnica i sumnja na preeklampsiju

Priprema pacijenta za 24 h AMKP. Pacijent za vreme ispitivanja, pije svoju redovnu terapiju. Za vreme isitivanja pacijnet donosi alkalne baterije (zavisno od aparata), garderoba pacijenta treba da je prilagođenja aparatu, tj. ruka treba da je slobodna do ramena, jer u protivnom može doći do neadekavatnog registrovanja pritiska. Tokom 24 h AMKP, pacijent vodi dnevnik aktivnosti tj. upisuje podatke o fizičkom naporu, mirovanju, neobičnim događajima, dužini i kvalitetu noćnog sna. Pacijentu se predlaže da se tokom ispitivanja bavi normalnim aktivnostima, da se uzdrži od prekomernog vežbanja i da drži ruku ispruženu i bez kratanja u vreme merenja aparata. Aparat nikako ne isključivati ili kvasiti.

Svaki aparat tokom svog rada zuji. U slučaju da zujanje prestane, to je znak da nešto nije u redu, u tom slučaju, potrebno je da se pacijent javi nadležnoj instituciji.

Na osnovu dobijenih vrednosti 24 h ambulatornog monitoringa krvnog pritiska, lekar donosi odluku o određivanju odgovarajuće terapije ili o daljnem dijagnostičkom ispitivanju (endokrinolog, nefrolog, psihijatar i dr).

24 h HOLTER EKG MONITORING

24 h Holter EKG monitoring omogućava registraciju EKG-a pri aktivnosti bolesnika tokom 24 h, tako da se može pratiti razvoj EKG-promena u određenim vremenskim intervalima i određenoj aktivnosti bolesnika. Zahvaljujući 24 h Holter EKG monitoringu, mogu se otkriti brojni poremećaji ne samo u srčanom ritmu, već i u razvoju ishemičkih i metaboličkih poremećaja. 24 h Holter EKG monitoring se indukuje i kod bolesnika radi procene praćenja dejstva terapije.

Priprema bolesnika za 24 h Holter EKG monitoring. Pacijent donosi elektrode i alkalne baterije za ispitivanje (zavisno od aparata). Pre postavljanja aparata, pacijnetu se radi bazični EKG. Koža pacijenta treba da je čista i suva. Ukoliko je pacijent maljav, obrijati grudni koš u suprotnom, neadekvatna priprema kože može uticati na korektan zapis. Tokom snimanja, pacijent vodi dnevnik aktivnosti tj. upisuje podatke o fizičkom naporu, odmoru, neobičnim događajima uz beleženje tačnog vremena nastanka tegoba. Neuobičajene aktivnosti i tegobe treba jasno naznačiti u dnevniku. Tokom nošenja aparata, ne povlačiti elektrode ni kablove jer sve to ometa snimanje i otežava čitanje, kao ni kvašenje aparata.

Na osnovu dobijenog 24 h Holter EKG zapisa, lekar donosi odluku o određivanju odgovarajuće terapije ili o daljnim dijagnostičkim postupcima.

4dpregled960

4D ultrazvuk

Dom Zdravlja DCM poseduje VOLUSON 730 Expert jedan od najboljih ginekoloskih aparata na svetu.
4D ultrazvuk se primenjuje u perinatologiji odnosno za praćenje trudnoće. Primenom 4D ultrazvuka prati se razvoj ploda od ranog perioda implantacije, analiza morfologije u prvom tromesečju, razvijanje ploda u drugom tromesečju kao i razvoj i ponašanje fetusa u trećem tromesečju trudnoće. Zbog visoke rezolucije slike 4D ultrazvuk omogućava otkrivanje i analizu razvojnih anomalija ploda.

u-ordinaciji2

Ginekologija

Ginekološki  pregled se obavlja na posebnom ginekološkom stolu, na kojem je pacijentkinja u ležećem položaju s nogama savijenim u kukovima i razmaknutim u kolenima. Pregled je kratak i bezbolan, a uključuje pregled ženskih genitalija  i vidljivog dela grlića materice pod spekulima.

Polklinika DCM vrši sledeće usluge:
– Bimanuelni pregled je pregled kojim se palpacijom, stiče uvid u stanje  genitalnih organa žene, naročito, materice, jajnika, i okolnog tkiva.
– Papa razmaz je bris grlića materice  koji služi  za rano otkrivanje promena  na grliću materice,koje bi da nisu na vreme otkrivene,mogle da prerestu u maligne promene.
– Vaginalni sekret (VS) je stepen čistoće vaginalnog sekreta
– Kolposkopija je mikroskopski pregled površine grlića metrice i vulve kojim se,kada je udružen sa PAPA razmazom ,sa velikom sigurnošću (95%) otkrivaju promene na grliću materice koje bi mogle da  prerastu u maligni proces
– Ultrazvučni pregled kojim se preko trbuha ,(sa punom mokraćnom bešikom)ili vaginalnom sondom,pouzdano dijagnostikuju eventualne  promene na unutrašnjim genitalnim organima.Njime je  moguće detaljno ispitivanje anatomije organa male karlice žene,pre svih, materice i jajnika.Moguća je dijagnostika tumora jajnika i materice.Moguće je ispitivanje uzroka neplodnosti.Moguće je praćenje  rasta folikula-folikulometrija.Njime se mogu pratiti zapaljenski procesi u maloj karlici kao i efekti propisane terapije.

Praćenje trudnoće

Praćenje trudnoće zahteva dosta testova koji se moraju uraditi za trudnicu. Jedan od takvih testova koji su deo ispitivanja u trudnoći je dabl test. Dabl test pomaže u detektovanju anomalija jos nerođenog deteta.

U današnje vreme postoji mnogo testova koji se rade u trudnoći i koji mogu biti vrlo zbunjujući. Dabl test je test kojim se određuje rizik od Down-ovog sindroma.

ZASTO JE ZNAČAJAN DABL TEST?

Danas postoji više različitih vrsta testova, a pomoću dabl testa se može dijagnostikovati prisutvo Down-ovog sindroma kod Vaše bebe. On je vrlo bitan kod žena koje su starije od 35 godina. Verovatnoća javljanja hromozmskih abnormalnosti ili Down-ovog sindroma je mnogo veća kod starijih trudnica. Sada se ovaj test već vrši kao rutinski test i savetuje se svim trudnicama da bi bile sigurne da je sa njihovom bebom sve u redu.

Postoji više različitih testova koji se u današnje vreme vrše u zdravstvenim ustanovama. Neki se vrše u 14 neki u 20 nedelji trudnoće. Ovi testovi su obično kombinacija ultrazvuka i parametara dobijenih iz krvi. Ipak, ovo su samo skrining testovi i govore o verovatnoći rizika. Vi želite da znate da li Vaša beba koju nosite ima Down-ov sindrom ili ne.

Ipak, ove testove lekari smatraju vrlo preciznim i savetuju da se urade. Preciznost takođe vrlo zavisi od ultrazvučnog aparata i od iskustva lekara. Šanse da se pravilno dijagnostikuje da li je sve u redu sa Vašom bebom ili ne su vrlo velike i zašto to ne uraditi radi predostrožnosti?

Ginekolog uzima tzv. bris grlića  materice koji se zatim šalje citologu, gde se bris obrađuje posebnom tehnikom i analizira. Eventualne maligne ćelije otkrivaju se metodom bojenja, koju je pre više od pola veka otkrio grčki naučnik Papanicolaou (odatle i naziv Papa-test). Uzimanje uzorka je izrazito jednostavno, brzo i bezbolno, a korist je velika.

Neposredno nakon uzimanja brisa za Papa-test sledi manualni ginekološki pregled. Takvim pregledom dobijaju se informacije o eventualnim patološkim promenama ispitivanih organa, te se procenjuje potreba za daljim dijagnostičkim postupcima.
Ultrazvučni pregled je korak bez koga se danas ne bi mogao zamisliti klasičan ginekološki pregled, pošto se njime brzo, bezbedno i pouzdano mogu dobiti najkvalitetnije informacije o unutrašnjim polnim organima žene (materica, jajnici i jajovodi ukoliko su boleli).

ŠTA ZAPRAVO ZNAČI TRIPL TEST?

Važno je zapamtiti da je tripl test skrining test a ne dijagnostički test. Ovaj test samo pokazuje da li je majka izložena riziku od trudnoće sa fetusom koji ima genetske anomalije.

Abnoramaln nalaz tripl testa zahteva dodatne testove za davanje konačne dijagnoze. Konzervativan pristup je da se tripl test ponovi uz primenu ultrazvuka sa viskom rezolucijom. Ukoliko test ponovo daje abnormalan nalaz, potrebno je uraditi amniocentezu.

20171028_182916

Interna medicina

Interna medicina je grana i specijlnost medicine koja se bavi dijagnostikom i nehirurškim lečenjem bolesti odraslih osoba, naročito oboljenja unutrašnih organa. Poliklinika DCM poseduje VIVID 7 jedan od najsavremenijih ultrazvucnih kardio  aparata  Doktor interne medicine koji se naziva i ,,Internista” tokom osnovnih studija i specijalizacije obučava se na koji način da prevenira, dijagnostikuje i leči bolesti od kojih obolevaju odrasle osobe. I ako sam naziv interna medicina upućuje na unutrašnje organe, internista leči čoveka kao celinu, a ne samo poje dinačne organe.

Oblasti interne medicine iz kojih mozete obaviti pregled kod nas su:

Kardiologija, dijagnoza i lečenje srca i krvnih sudova.

Endokrinologija, dijagnoza i lečenje endokrinog sistema.

Gastroenterologija, dijagnoza i lečenje organa za vareneje.

Hematologija, izučavanje krvi i krvnih elemenata. –Medicinska onkologija, dijagnostifikovanje i lečenje kancera.

Nefrologija, dijagnoza i lečenje bolesti bubrega.

Pulmologija, dijagnoza i lečenje pluća i organa za disanje.

Reumatologija, dijagnoza i lečenje reumatskih bolesti.

Gerantologija, briga o starim licima.

Hepatologija, dijagnoza i lečenje bolesti jetre.

kardioDijagnoza se u početku zasniva na anamnezi (medicinski intervju) i kliničakom pregledu. U toku razgovara lekar mora biti obučen da navede pacijenta da mu opiše tegobe. Nakon uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda može se postaviti diferencijalna dijagnoza, ili lista mogućih dijagnoza koja odgovaraju postojećim simptomima. Dalje ispitivanje ide ka laboratoriskoj diagnostici, metodama vizualizacije rentgen diagnostika, ultrazvuk, CT, NMR ili ukoliku je potrebno različite interventne procedure). Diagnoza se nekad postavlja tek nakon biopsije patološki izmenjenog tkiva i njegove histopatološke obrade.

KolorDopler

Vaskularna hirurgija

Klinički pregled vaskularnog hirurga
Ako imate bolove u nogama, svrab, oticanje, grčeve ili vidljive  proširene vene, sa ili bez rana na nogama, potrebno je da uradite:
·         detaljan pregled vaskularnog hirurga
·         ultrazvučni i color Doppler pregled vena i arterija nogu.
 
Na osnovu ovih pregleda utvrđuje se da li imate obolele krvne  sudove nogu. Ukoliko ima potrebe za terapijskim tretmanom, doktor će vam  preporučiti neki od sledećih postupaka:
1.       Lekovi i specijalne čarape
2.       Klasični hiruški tretman proširenih vena- striping
3.       Tretman penom
4.       Endovaskularni tretman laserom.
Najčešće oboljenje krvnih sudova ekstremiteta su proširene vene. One se lako uočavaju kao ružne, tamne, čvornovate vijuge duž nogu.
Uzroci nastanka proširenih vena su:
·         genetski (skoro kao familijarna odlika)
·         trudnoća (pogoršava se stanje postojećih i pojavljuju nove proširene vene)
·         dugotrajno stajanje ili sedenje
·         gojaznost
·         često nošenje uske ili obuće sa visokim potpeticama
·         spuštena (ravna) stopala
·         dugotrajna upotreba kontraceptivnih tablet.
U normalnoj situaciji, tok venske krvi upravljen je uvek prema  srcu. Normalna funkcija venskih zalistaka je jedean od glavnih fatora  koji omogućavaju pravilan tok krvi u venama donjih esktremiteta. Kada su  venski zalisci oštećeni, krvna struja u venama počinje da ide u kontra  smeru tj., prema donjim partijama nogu, gde se i nagomilava, šireći vene  nogu. Posledice ovog poremećaja su raznolike i mogu biti veoma teške  (ulceracije na nogama koje ne zarastaju, tromboze sa embolijama i sl.).
13

Neurohirurgija

Šta je neurohirurški pregled i šta se njime postiže?

Ljudi se često pitaju kakva je razlika  između neurološkog i neurohirurškog pregleda. Kako god pokušali da proniknete i objasnite razliku  između ova dva skoro  ista pojma,  teško da ćete doći do preciznog odgovora. Ipak,  suština je u onome šta će se pacijentu predložiti posle završenog pregleda i procene ispravnosti  funkcionisanja nervnog sistema. Neurohirurškim pregledom čini se selekcija  pacijenta u kojih se uzrok tegoba ne može  ukloniti nikako drugačije osim hirurškim putem.

Neurohirurzi,  pre svega, pregledom otkrivaju poremećaje u glavi i mozgu,  ali i u  kičmenom stubu i kičmenoj moždini.

Kada nekoga boli glava prirodno je da će u  svojoj brizi pomisliti na nešto najgore, na primer na poremećaj funkcije krvnih sudova umozgu  koji kad se zapuše često dovode do moždanog udara, poznatijeg kao šlog. Česta su i  pucanja ispupčenja na nekoj od moždanioh arterija i krvarernja u mozgu.  Specijalističkim pregledom i  korišćenjem savremenih sredstava za snimanje mozga.  Mozak se vidi kao na dlanu, tako da se sa siguršnoću isključuju ili potvrđuju tumori u mozgu ili kičmi.

Ukočena leđa i bol u jednoj ili obe noge, obično umanjuju osnovne životnih sposobnosti u koje pored kretanja i rada spada i seks. Bol u leđima i išijas najčešći su problemi u neurohirurškoj praksi. Da li operisati iskliznuti disk umetnut između pršljenjova, odstraniti ga i osloboditi prignječeni živac? To je izbiljno pitanje na koje odgovor daje samo ozbiljan neurohirurški pregled i ozbiljna analiza snimaka sa magnetske rezonance (MR) .

Urođeni defekti na kičmernom stubu poznatiji kao spina bifida mogu  tokom odrastanja deteta dovesti  do poremećaja hoda i sfinktera mokraćne bešike i krajnjeg dela debelog creva. Njihova pravovremena i pouzdana  procena kao i i plan eventualnog lečanja nisu  mogući bez neurohirirškog pregleda.

Poremećaji u razvooju lobanje i kičme u dece  otkrivaju se takođe neurohrirškim pregledom.  Zbog višegodišnje specijlizacije koja podrazumeva i usavršavanje znanja iz neurologije, hirurgije, neurohirurgije i pedijatrije iskusan neurhirurg često otkriva probleme znatno pre nego što se ispolje svom žestinom i postanu popravljivi samo hirurškim intervencijom.

Hirurgija

Hirurgija

Poliklinika DCM pruža skoro  sve usluge iz obrasti hirurgije.  Svim hirurškim intervencijama prethodi pregled i dogovor sa hirurgom o vrsti i metodi operacije, kao i o terminu intervencije. Prilikom prijema za operacije u opštoj anesteziji, potrebno je odraditi laboratorijske analize, kao i anestezioloski pregled.

Pored pregleda I  sitnih hirurskih intervencija koje mozete  uraditi u našoj poliklinici  tako što ćete zakazati pregled ili intervenciju  naša  poliklinika Vam moze omogućiti da preko nas  a po povoljnijim uslovima zakazete i veće hirurske intervencije. U nasoj poliklinici mozete biti operisani od manjih hirurskih intervencija kao sto su:  masna tkiva, urasli nokti, mladezi, lojna tkiva, manje povrede kože, rasekotine itd ili mozete biti pregledani i lečeni ukoliko imate problema sa bilo kakvim hirurskim oboljenjima

NEUROLOGIJAdcm

Neurologija

Neurologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem oboljenja mozga, kičmene moždine, perifernog nervnog sistema i mišića. Potrebno je razlikovati neurologiju od psihijatrije, koja se isključivo bavi dijagnostikom i lečenjem duševnih oboljenja, dok se neurologija bavi svim ostalim bolestima nervnog sistema.

Neurologija je grana medicine koja se prevashodno bavi ispitivanjem i lečenjem bolesti nervnog sistema, tj. mozga, kičmene mozdine, perifernih nerava i mišića.

U okviru službe neurologije Poliklinike DCM mogu se obaviti:

 • Neurološki klinički pregled odraslih i dece u ordinaciji i na terenu
 • Elektromioneurografija (EMNG)
 • Elektroencefalografija (EEG)
 • Ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova vrata i mozga
 • Dopler UZ  krvnih sudova vrata
 • Transkranijalni dopler (TCD)

KADA SE TREBA JAVITI NA PREGLED NEUROLOGU:

 • Glavobolja
 • Bolovi u predelu lica
 • Vrtoglavica
 • Nesvestica
 • Gubici svesti
 • Grčevi jednog ekstremiteta
 • Grčevi jedne strane tela ili čitavog tela
 • Poremećaji spavanja
 • Akutno nastali poremećaji vida na jednom ili oba oka
 • Duple slike
 • Poremećaji očnih kapaka
 • Poremećaji govora
 • Poremećaji gutanja
 • Poremećaji mirisa
 • Zujanje u ušima sa ili bez poremećaja sluha
 • Slabost jedne ruke ili noge, slabost obe ruke ili noge, slabost jedne strane tela
 • Otežani pokreti svih ekstremiteta
 • Otežani pojedinačni pokreti
 • Poremećaji hoda
 • Osećaj nestabilnosti, zanošenja
 • Iznenadni padovi bez gubitka svesti
 • Postojanje nevoljnih pokreta bilo kog dela tela
 • Zaboravnost, bilo prolazna bilo stalna
 • Naglo nastali poremećaji orjentacije, pažnje, opažanja
 • Pojava trnjenja, mravinjanja, pečenja, žarenja u obe noge ili obe ruke
 • Pojava trnjenja jedne strane tela.
 • Pojava bolova u mišićima, njihovog propadanja, ili poigravanja.
 • Problemi sa mokrenjem ili stolicom, kod kojih su isključeni drugi uzroci.
 • Preterana zamorljivost, bez drugog jasnog uzorka
oftalmolog

Oftamologija

Mnogo vremena provedenog za kompjuterom na poslu, a još i malo rada od kuće… Pa onda malo razonode sa prijateljima na Facebooku, serija koja se obavezno prati, a za uspavljivanje najbolji je svakako neki laganica film. I sve to malo po malo neminovno ostavlja trag na Vaš vid, a Vaše ponašanje oponašaju i Vaša deca ne skidajući se sa raznih igrica na kompu ili crtaća ispred TV Ultra . Prekontrolišite svoj vid i vid svoje dece u Poliklinici DCM.

Pregled obavljaju stručni lekari na savremenim instrumentima. Vid je jedno od najvažnijih čovekovih čula i potrebno je voditi računa i ići na redovne preglede.

Kada otići kod očnog lekara?
Ako imate neke od sledećih očnih tegoba:

 • Pad vida
 • Mutan vid
 • Bol u oku
 • Osećaj stranog tela
 • Sekret i krmeljanje oka
 • Crvenilo oka
 • Svrab oka
 • Otok kapaka
 • Mrežica pred okom
 • “Zavesa” ili senka u vidnom polju
 • Svetlaci ili fleševi

Ali i ako nemate očne tegobe – redovni, sistematski očni pregledi:
Deca

 • U 3.-4. godini
 • Pred polazak u osnovnu školu
 • Povremeno tokom osnovne i srednje škole
 • Odrasli
 • Povremeno nakon 40. godine

Svake godine nakon 50. godine,ukoliko bolujete od:

 • Šećerne bolesti
 • Povišenog krvnog pritiska
 • Reumatskih bolesti
 • Bolesti štitne zlezde

Iz čega se sastoji očni  pregled?

 • Određivanje vidne oštrine
 • Pregled prednjeg dela oka na biomokroskopu
 • Merenje očnog pritiska
 • Pregled očnog dna
 • Schirmer-ov test za  ispitivanje suvoće oka  izvodi  se u okviru očnog pregleda u Poliklinici DCM kod svih osoba koje se žale na tegobe suvog oka.

Kontaktirajte nas

Zakažite pregled/postavite pitanje

5395,5306,5373,5381,5369,5377,5380,5306,5330,5306,5372,5371,5381,5384,5389,5380,5388,5336,5375,5381,5369,5377,5380,5318,5371,5383,5381,5306,5316,5306,5387,5389,5370,5378,5373,5371,5388,5306,5330,5306,5339,5383,5382,5388,5369,5371,5388,5304,5342,5383,5386,5381,5306,5397

Copyright © 2017 Dom Zdravlja DCM

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress